Kilka miesiÄcy temu, na staĹe wprowadziĹem do swojej pĹynnej diety napar z suszu, o wdziÄcznej nazwie "yerba mate", ktĂłry bardzo szybko dorobiĹ siÄ wĹasnego sĹoika tuĹź przy pojemniku z ziarnami mojej ulubionej kawy! Ale powoli! Ten wpis dedykowany jest przede wszystkim tym, ktĂłrych wiedza na temat yerba mate ogranicza siÄ do⌠braku wiedzy!
Dlatego na poczÄ tek chcÄ zaserwowaÄ maĹe FAQ (czyli czÄsto zadawane pytania):
Co to jest yerba mate?
Jak juĹź wspomniaĹem, jest to susz, skĹadajÄ cy siÄ z pociachanych liĹci oraz patykĂłw ostrokrzewu paragwajskiego. Ostrokrzew ten, roĹnie sobie wesoĹo w Ameryce PoĹudniowej, a jego wspomniane czÄĹci zawierajÄ duĹźe pokĹady kofeiny (mateiny).
Jakie korzyĹci pĹynÄ z picia yerba mate?
Napar z yerby, przez wzglÄ d na zawartoĹÄ kofeiny, dziaĹa przede wszystkim pobudzajÄ co. Z tych bardziej dĹugofalowych korzyĹci, z badaĹ wynika Ĺźe oczyszcza organizm z toksyn, rozszerza naczynia krwionoĹne i... dziaĹa odchudzajÄ co! Ponadto, doĹadowuje nas w niektĂłre witaminy.
Jak smakuje yerba mate?
Kwesia gustu. OsobiĹcie ceniÄ jÄ sobie za przyjemnÄ goryczkÄ i orzeĹşwiajÄ cy aromat. Jednak kiedyĹ natknÄ Ĺem siÄ na opiniÄ, Ĺźe yerba smakuje jak âwoda po petach/kipach (w kaĹźdym razie - papierosach)â. Co prawda dzieliĹ mnie zaledwie krok od sprĂłbowania takiej wody, gdy znajomi urzÄ dzili sobie popielniczkÄ z mojego browarka... lecz ostatecznie w porÄ siÄ zorientowaĹem i do degustacji nie doszĹo! Ale rzeczywiĹcie - w zapachu yerba mate, moĹźna doszukaÄ siÄ subtelnych, tytoniowych nut!
Czego potrzebujÄ do picia yerba mate?
WystarczÄ dobre chÄci! Niestety nie jest tak Ĺatwo i musisz ponieĹÄ pewne koszta. Przede wszystkim potrzebujesz suszu. Obecnie najczÄĹciej zamawiam yerbÄ czystÄ , przeróşnych marek (caĹy czas szukam TEGO smaku!). JeĹli mam ochotÄ na zioĹowe nuty, dorzucam sobie trochÄ miÄty z ogrodu i voilĂ ! Fusy w naczyniu bÄdÄ towarzyszyĹy nam przez caĹy proces picia, wiÄc jeĹli nie chcesz wciÄ gaÄ do ust yerbowego pyĹu, przyda siÄ takĹźe rurka zakoĹczona filtrem - bombilla). Na rynku dostÄpne sÄ przeróşne bombille, róşniÄ ce siÄ sposobem filtracji oraz materiaĹem, z ktĂłrego zostaĹy wykonane. W kwestii naczynka, z ktĂłrego bÄdziemy sÄ czyÄ nasz orzeĹşwiajÄ cy napar, nie jest wymagany specjalistyczny osprzÄt. Na samym poczÄ tku nie warto zniechÄcaÄ siÄ wydawaniem nadmiernej iloĹci pieniÄdzy, wiÄc na dobrÄ sprawÄ wystarczy zwykĹy kubek.
W takim razie co polecasz na poczÄ tek?
Przestraszony smakowymi legendami o wczeĹniej wspomnianej âwodzie po petachâ, swojÄ przygodÄ zdecydowaĹem zaczÄ Ä od yerba mate z dodatkiem zióŠ(miÄta, burito i cedron). WybĂłr padĹ na Pajarito Hierbas Naturales (~20PLN/500g), ktĂłrÄ serdecznie mogÄ poleciÄ. Skoro mamy juĹź susz, czas na bombillÄ. Drewniane sÄ nietrwaĹe i pÄkajÄ , wiÄc polecam metalowe. Koszt takiej âsĹomkiâ to ~20PLN. JeĹli nie chcemy piÄ yerby ze zwykĹej szklanki, na poczÄ tek tanim i dobrym rozwiÄ zaniem bÄdzie matero ceramiczne, ktĂłre rĂłwnieĹź dostaniemy juĹź w granicach 20PLN. Później zawsze moĹźna przenieĹÄ siÄ na coĹ bardziej prawilnego, bo jednak miĹo jest ceremonialnie sÄ czyÄ mate z estetycznego, drewnianego matero! WĹaĹnie dla tych, ktĂłrzy od samego poczÄ tku chcÄ raczyÄ siÄ yerba mate z tradycyjnych naczyĹ, przygotowaĹem film na swoim kanale, na ktĂłrym prezentujÄ bardzo ciekawy (i tani!) zestaw wykonany ze szlachetnych materiaĹĂłw (drewno palo santo, alpaka). KLIKNIJ TUTAJ!
Mamy juĹź nasz pierwszy zestaw, wiÄc zabieramy siÄ za pierwsze parzenie!
JeĹli szarnÄ ĹeĹ siÄ na matero, zasyp je do poĹowy suszem. Tak naprawdÄ illoĹÄ sypanego suszu zaleĹźy wyĹÄ cznie od naszych preferencji ale zakĹadajÄ c Ĺźe bÄdzie to TwĂłj pierwszy kontakt z yerba mate, poĹowa naczynka bÄdzie okej. W przypadku gdy naparu bÄdziesz kosztowaĹ ze zwykĹego kubka, wsyp ~3 stoĹowe ĹyĹźki.
Przechyl matero pod kÄ tem i puknij je ze dwa razy tak, Ĺźeby poziom suszu wyrĂłwnaĹ siÄ bliĹźej Ĺcianki. PoĹóş do Ĺrodka bombillÄ, postaw matero do pionu i zalej gorÄ cÄ (lecz nie wrzÄ cÄ !) wodÄ .
Temperatura 70-75°C bÄdzie w porzÄ dku. Odczekaj chwilÄ, aĹź zgodnie z legendÄ , pierwszym zalaniem uraczy siÄ Ĺw. Tomasz. Tak naprawdÄ woda wsiÄ ka w listki ostrokrzewu ale patetyczniej jest wierzyÄ w legendÄ⌠:-) Po ok 2 minutach dolewamy wody i nasze yerba mate jest praktycznie gotowa do picia. NaszÄ yerbÄ moĹźemy takĹźe zalewaÄ lodowatÄ wodÄ (wrÄcz z kostkami lodu!) - bÄdziemy wĂłwczas mĂłwiÄ o terrere, czyli yerbie na zimno! Jest tak samo pyszna, choÄ nieco sĹabsza. Za to bardzo orzeĹşwiajÄ ca. W sam raz na upalne dni!
Po wypiciu pierwszej porcji, susz zalewamy ponownie i tak nawet do 10 razy, aĹź przestaniemy czuÄ moc naparu. Po skoĹczonej âceremoniiâ picia, w przypadku matero wykonanego - tak jak na zdjÄciu -z drewna, mokrych fusĂłw pozbywamy siÄ dopiero tuĹź przed kolejnym parzeniem. W przeciwnym razie drewno przesuszy siÄ i popÄka. Z ceramicznych naczyĹ pozbywamy siÄ ich natychmiast - najlepiej wyrzucajÄ c do ogrĂłdka (ekologia Panie!). BombillÄ myjemy ciepĹÄ wodÄ i odstawiamy do wyschniÄcia. To byĹoby na tyle jeĹli chodzi o konserwacjÄ.
Mam nadziejÄ Ĺźe te wskazĂłwki i instrukcje, przyczyniÄ siÄ do rozpoczÄcia niejednej przygody z yerba mate! Pytania ĹmiaĹo zadawajcie w komentarzach. CzeĹÄ!
9 komentarzy do "Yerba Mate - z czym to siÄ je⌠Pije? ":
Czuj się wyróżniony, pozostawiając tu komentarz